Compacte palletiseerrobot geeft gewenst arbeidsver

Het volautomatisch stapelen van eieren op pallets is voor pluimveehouders René en Liza Beek een uitkomst gebleken. COBOT Automation uit Ede plaatste op het bedrijf in Barneveld de Meggbot TP100. De betaalbare robot past precies in de beperkte ruimte en is eenvoudig in de bediening. “Een druk op de knop en hij begint te lopen.”

Het pluimveebedrijf

Twaalf miljoen eieren verwerkt Beek Pluimvee ongeveer op jaarbasis. EWN Eierencentrale uit Barneveld zorgt er voor dat de pallets met de drie sterren Beter Leven-eierproducten het erf afgaan. “Voorheen moest ik de stapels handmatig weg zetten. Bij stapel vier, vijf komt het boven mijn macht”, vertelt Liza Beek. Dagelijks is ze ongeveer twee uren bezig met het verwerken van de eieren. De Meggbot is een uitkomst. “Dat werkt super. Ik sorteer alle eieren. Het stapelen doet mijn robot.”

Echtgenoot René Beek stelt dat het arbeidsgemak de voornaamste reden was om het stapelen op pallets te robotiseren. “Het is best zwaar werk voor mijn vrouw, die verantwoordelijk is voor het dagelijkse reilen en zeilen binnen de leghennenhouderij. Op een gegeven moment kom je op een kruispunt. Neem je een extra medewerker in dienst of investeer je in automatisering. We hebben voor de tweede optie gekozen, ook omdat je ziet dat je er zoveel tijd mee wint.”

Meggbot: Een compacte robot

De pluimveehouders hebben de Meggbot bij een collega bekeken. “Vanuit mijn werk als stalbouwer en -inrichter kom ik bovendien bij veel boeren over de vloer. Ik hoorde veel positieve geluiden over de oplossingen van COBOT. Wij zochten vooral een mooie compacte robot, die bovendien niet te duur was. We kwamen uit bij een standaardmodel van de Meggbot.”

Met een lengte en breedte van twee meter neemt de oplossing niet veel meer ruimte in dan een pallet. De Meggbot stapelt tot vijf of zes lagen. De robot heeft een compacte grijper en door middel van sensoren vindt de verplaatsing van eieren gecontroleerd plaats. Het gehele proces wordt door middel van een gebruiksvriendelijke touchscreen in gang gezet. “Het is een simpele machine. De eieren worden op pallets gestapeld. De Meggbot plaatst ook automatisch de tussenplaten.”

De pluimveehouderij werkt inmiddels anderhalf jaar met de Meggbot. “Het zorgt echt voor de arbeidsverlichting waar we naar zochten. Hoe je het ook wendt of keert, het stapelen is slecht voor de schouders.” Vanwege de installatie van een nieuwe inpaklijn verhuist de palletiseerrobot naar een naastgelegen ruimte, waar het meteen ook minder stoffig is.

38.500 scharrellegkippen

De Meggbot is het eindpunt van de stallen waar Liza en René Beek 38.500 scharrellegkippen houden. Een mooie diervriendelijke manier van werken, waarmee de pluimveehouderij meteen ook inspeelt op de ontwikkelingen in de maatschappij. “We moesten wel wat aanpassingen doen, zoals het aanbouwen van een uitloop. Dat hebben we allemaal gedaan, om vervolgens vol gas voor die sterren te gaan. In mijn ogen is die markt nog altijd groeiend. Het is een kleine markt, als je kijk naar afzet, maar het lukt steeds beter om vraag en aanbod met elkaar te verenigen.”

Het bedrijf ligt in het buurtschap Esveld, net ten oosten van Barneveld. De pluimveehouderij is van vader op zoon doorgezet. De nieuwe uitbreiding wordt ontwikkeld als een showmodel voor de toepassingen waar René Beek met zijn onderneming Beek Agri zich op richt. “In de nieuwste stal zitten 14.500 kippen. We zijn bezig met de afbouw van een zichtruimte, zodat ik hier onze systemen, uitlooplijnen en dekdeuren kan laten zien. Ook zijn we dealer van de ‘end-of-pipe’-systemen van Chore-Time die we hier gaan tonen.” De stal is voorzien van een warmtewisselaar, een andere tak van sport waar René Beek met Beekamp ook op richt. “Die mogelijkheden kunnen we hier ook laten zien.”

De eieren komen via Farmtec-banden het lokaal binnen. De Meggbot van COBOT Automation maakt het plaatje compleet. De handling van de eieren is voor de pluimveehouders een stuk eenvoudiger geworden. De specialisten van de machinefabrikant uit Ede hebben alles uitgetekend en binnen één dag geïnstalleerd. “Onderhoud is beperkt, gelukkig maar want anders is ‘betaalbaar’ nog steeds duurkoop. De robot neemt weinig ruimte in, werkt perfect, snel en is simpel. Daar houden wij van.”

Lees hier het volledige bericht: https://www.pluimveeactueel.nl/nieuwsartikel/2020/compacte-palletiseerrobot-geeft-gewenste-arbeidsverlichting/b24g18c40o3439/